|

Minder huizenzoekers verlaten de stad

In 2015 kwam een trend op gang onder inwoners van de Randstad om de drukte van de stad te ontvluchten. Tijdens de coronapandemie, met een oververhitte woningmarkt, bereikte deze ontwikkeling een hoogtepunt. Inmiddels is de trek uit de Randstad minder geworden.

In 2023 verruilde 11 procent van de huizenkopers de Randstad voor een koopwoning daarbuiten. Dat is 3 procent minder dan tijdens de piek in 2021. Ook door de aantrekkende huizenmarkt sinds medio vorig jaar nam de trek uit de Randstad in de laatste maanden van 2023 niet toe. Dit blijkt uit onderzoek van NVM en onderzoeksbureau brainbay.

In de vier grote steden is de uitstroom nog steeds redelijk groot. Maar liefst 58 procent van de woningkopers uit Amsterdam verlaat de stad voor een woning elders, zowel binnen als buiten de Randstad. De daling van de trek uit de stad beperkt zich niet tot de Randstad. Ook in steden als Groningen, Nijmegen, Arnhem, Enschede en ’s-Hertogenbosch is een verminderde uitstroom zichtbaar. In Groningen nam het aantal vertrekkende woningkopers af van 50 naar 44 procent.

In Apeldoorn, Dordrecht en Tilburg neemt de trek uit de stad juist toe. In Apeldoorn bedroeg het percentage vorig jaar 24 procent. In universiteitssteden als Eindhoven, Leiden en Delft blijft de uitstroom ongeveer gelijk, met een percentage van 50 procent.

De meeste verhuizingen vinden plaats naar de Veluwe. De meeste impact hebben Randstadverlaters op de woningmarkt in Flevoland. Hier werd in 2023 een op de vijf woningen verkocht aan iemand uit de Randstad. Lelystad staat na Culemborg landelijk op plaats twee met een aandeel van 38 procent kopers uit de Randstad.